2007-01-21
Fänkålsrisotto med ärtor
Under 2007 kommer jag att vara en slav (eller i alla fall en undersåte) under mina nyårslöften. Bland mina löften fanns ju det om att samla ihop recept på mat som jag lagar. Så varför inte dela med mig av ett första recept här?
Fänkålsrisotto med ärtor
2 dl avorioris
1 stor gul lök -- väldigt finhackad
1,5 dl fänkål, hackad i tunna centimeterstora strimlor
1,5 dl frysta ärtor
0,5 dl olivolja
1 dl riven parmesan
1 vegetarisk buljongtärning
4 dl vatten
Salt
Värm oljan i en kastrull och tillsätt lök och ris. Stek på låg värme tills riset är genomskinligt och tills löken mjuknat. Lägg i fänkålen och hälften av vattnet. Smula sönder buljongtärningen och salta lite. Låt koka på svag värme under lock. Rör om då och då, samt fyll på med resten av vattnet så att det aldrig kokar torrt. Rör ner de frysta ärtorna när allt vatten kokat bort (de kommer att tina väldigt fort). Rör till slut ned ned rivna parmesanen och servera.
Det är lätt att göra olika varianter av den här risotton också. Fänkålen kan uteslutas, och man kan i princip ha i lite allt möjligt. Brysselkål är till exempel gott i. En lite lyxigare variant blir det om man kokar i vitt vin istället för i vatten.
Fänkålsrisotto med ärtor
2 dl avorioris
1 stor gul lök -- väldigt finhackad
1,5 dl fänkål, hackad i tunna centimeterstora strimlor
1,5 dl frysta ärtor
0,5 dl olivolja
1 dl riven parmesan
1 vegetarisk buljongtärning
4 dl vatten
Salt
Värm oljan i en kastrull och tillsätt lök och ris. Stek på låg värme tills riset är genomskinligt och tills löken mjuknat. Lägg i fänkålen och hälften av vattnet. Smula sönder buljongtärningen och salta lite. Låt koka på svag värme under lock. Rör om då och då, samt fyll på med resten av vattnet så att det aldrig kokar torrt. Rör ner de frysta ärtorna när allt vatten kokat bort (de kommer att tina väldigt fort). Rör till slut ned ned rivna parmesanen och servera.
Det är lätt att göra olika varianter av den här risotton också. Fänkålen kan uteslutas, och man kan i princip ha i lite allt möjligt. Brysselkål är till exempel gott i. En lite lyxigare variant blir det om man kokar i vitt vin istället för i vatten.