2008-11-10

 

Sänk priset på svaga cigaretter!

Ponera att regeringen vill att folk röker mindre eftersom rökning är dåligt för folkhälsan. Det enda styrmedel regeringen tror sig ha är att höja och sänka priset på varor och tjänster, så regeringen bestämmer sig för att slopa vissa skatter på de cigaretter som som innehåller mindre mängder farliga ämnen, på svaga cigaretter.

Är det ett klokt beslut? Kommer folk att röka mindre av det skälet? Blir folkhälsan bättre? Nej, troligen inte. Men regeringen kan säga att den agerar med hänsyn till folkhälsan. Och de svagare cigaretternas andel av den totala försäljningen lär öka. Fast kanske kan några icke-rökare tänka sig att börja röka när priset sjunker? Och man kan ju röka fler svaga cigaretter om de är billigare.

Nä, det är inte rökning det gäller. Det gäller de så kallade miljöbilarna. Först gav regeringen en bonus ("miljöbilspremie") på 10000 kronor till den som köpte en miljöbil. När den bonusen nu dras in vill man fortfarande gynna miljöbilarna och en arbetsgrupp inom Moderaterna vill nu istället att man tar bort fordonsskatten för dessa, rapporterar DN.

Minskar bilresandet? Nej, men miljöbilarna blir fler. Om man verkligen vill minska bilresandet så bör man höja fordonsskatten på icke-miljöbilar. Då premieras inte bilresande.

Fast det handlar så klart inte om att göra något så radikalt som att minska bilresandet. Man vill gärna gynna bilismen, och just nu är det endast politiskt möjligt att gynna så kallat "grön" bilism.

Etiketter: , , ,


Comments:
Förpackningsstorlek, åldersgräns, försäljningsställen, reklamutformning, obligatoriska varningstexter. Det finns många fler åtgärder att ta till. Vi borde egentligen ha fler bilar: bilar som inte kan köra snabbare än lagstadgad hastighetsbegränsning, som inte kan användas av alkoholpåverkade förare, som automatstyrs, som drivs av icke-fossila bränslen (fossilfria i sjätte led), som tillverkats av uthålliga råvaror, som kan gå på spår mellan städerna.

Nu har vi Svanenmärkt bilbränsle: http://www.recyclingnet.se/iuware.aspx?pageid=4564&ssoid=90705

Och Greenpeace har som bekant anmält bilindustrins marknadsföring:
http://www.greenpeace.org/sweden/nyheter/bilreklam
 
Ja visst! Det finns mycket man kan göra, men om man har överlåtit makten till marknaden så är det bara genom pris man kan styra beteende. En regering som vill kan ju till och med förbjuda vissa bilar, som SUV:er.
 
Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?