2007-10-30
Pogo Pedagog presenterar: Olivoljeproduktion
Idag kommer jag att vara er magister och visa hur olivoljeproduktion går till, för det har jag själv lärt mig nyss. I Toscana fick vi tillfälle att besöka olivoljeproducenten Frantoio San Luigi i Bivio di Caldana.
Det börjar så klart med olivträden. Ofta blandas de med vinrankor eller, som här, med får.
När oliverna är plockade kör bonden till Frantoio San Luigi med sina lådor. Här ser vi en bonde lasta av sina oliver.
Många oliver blir det... Men de är beska om man smakar på dem, vilket vi lärde oss den hårda vägen.
Nästa steg är när oliverna tvättas. Bladen blåses bort och frukten sköljes.
När oliverna är rena och fina ska de malas i kvarnen. Kärnan är kvar i oliven men mals till småbitar.
Efter malningen ser oliverna ut som en kräm. Den här krämen breds ut på cirkulära plastfilter och så staplar man en mängd sådana filter ovanpå varandra.
Olivkrämen pressas sedan genom filtren med tio atmosfärers tryck.
... och resultatet blir olivolja, extra virgine!
Fast det där visar den gammaldags tillverkningen. De har också en modern maskin på Frantoio San Luigi, fast den är inte lika spännande att titta på. I den här maskinen kombineras de flesta steg i en sluten process.
Vi köpte en liter olivolja vid besöket som det ska bli spännande att smaka senare.
Det börjar så klart med olivträden. Ofta blandas de med vinrankor eller, som här, med får.
När oliverna är plockade kör bonden till Frantoio San Luigi med sina lådor. Här ser vi en bonde lasta av sina oliver.
Många oliver blir det... Men de är beska om man smakar på dem, vilket vi lärde oss den hårda vägen.
Nästa steg är när oliverna tvättas. Bladen blåses bort och frukten sköljes.
När oliverna är rena och fina ska de malas i kvarnen. Kärnan är kvar i oliven men mals till småbitar.
Efter malningen ser oliverna ut som en kräm. Den här krämen breds ut på cirkulära plastfilter och så staplar man en mängd sådana filter ovanpå varandra.
Olivkrämen pressas sedan genom filtren med tio atmosfärers tryck.
... och resultatet blir olivolja, extra virgine!
Fast det där visar den gammaldags tillverkningen. De har också en modern maskin på Frantoio San Luigi, fast den är inte lika spännande att titta på. I den här maskinen kombineras de flesta steg i en sluten process.
Vi köpte en liter olivolja vid besöket som det ska bli spännande att smaka senare.
Etiketter: Italien, magister, olivolja, pedagogi