2007-03-03
Lagar dålig mat, bortskämd efter fredagens middag
Den mat jag lagade idag var ganska simpel, men jag gör ändå något slags recept här, för fullständighetens skull. (Det hänger ju ihop med mitt nyårslöfte om att samla alla mina recept som jag faktiskt använder).
Stekt selleri, morötter, chili och lök, serveras med ris
Koka basmatiris, 1-1,5 dl ris räcker till en portion. Använd dubbelt så mycket vatten.
Skala och hacka en gul lök grovt. Skala och skiva två mellanstora morötter. Hacka chilin i små bitar. Skölj och rengör 3-4 stjälkar bladselleri, hacka sedan i små bitar.
Värm upp t.ex. rapsolja i en stekpanna och stek löken och chilin. Lägg på morötterna efter en stund. När morötterna börjar bli lite mjukare läggs sellerin också på. Om det finns ett lock till stekpannan bör det användas nu, så stannar fukten kvar. Grönsakerna är klara när morötterna är mjuka och sellerin är genomstekt.
Nä, då var det bättre mat igår! J och R hade bjudit hem mig och L på middag, tillsammans med P, E och H. De hade lagat fantastiskt god mat från Medelhavet: vindolmar, tortillas, linssallader, tabouleh, ugnsbakad aubergine, bröd, baba ganoush med mera, med mera... Och bedriften blev inte mindre när man tänker på att all mat var vegetarisk och glutenfri!
J överraskade också med att visa en film som påminde mycket om Fredrik Wretmans videokonst. Jämför t.ex. J:s sparktur i dubbel upplaga över isen utanför Frösön med Fredrik Wretmans färder över andra vatten! Tyvärr finns inte sparktursvideon på nätet, men ett foto från isen kan man iallafall se här.
Stekt selleri, morötter, chili och lök, serveras med ris
Koka basmatiris, 1-1,5 dl ris räcker till en portion. Använd dubbelt så mycket vatten.
Skala och hacka en gul lök grovt. Skala och skiva två mellanstora morötter. Hacka chilin i små bitar. Skölj och rengör 3-4 stjälkar bladselleri, hacka sedan i små bitar.
Värm upp t.ex. rapsolja i en stekpanna och stek löken och chilin. Lägg på morötterna efter en stund. När morötterna börjar bli lite mjukare läggs sellerin också på. Om det finns ett lock till stekpannan bör det användas nu, så stannar fukten kvar. Grönsakerna är klara när morötterna är mjuka och sellerin är genomstekt.
Nä, då var det bättre mat igår! J och R hade bjudit hem mig och L på middag, tillsammans med P, E och H. De hade lagat fantastiskt god mat från Medelhavet: vindolmar, tortillas, linssallader, tabouleh, ugnsbakad aubergine, bröd, baba ganoush med mera, med mera... Och bedriften blev inte mindre när man tänker på att all mat var vegetarisk och glutenfri!
J överraskade också med att visa en film som påminde mycket om Fredrik Wretmans videokonst. Jämför t.ex. J:s sparktur i dubbel upplaga över isen utanför Frösön med Fredrik Wretmans färder över andra vatten! Tyvärr finns inte sparktursvideon på nätet, men ett foto från isen kan man iallafall se här.
Etiketter: Fredrik Wretman, konst, mat, Medelhavet, recept