2007-12-04
Nästan totalt misslyckade crème brûlée
När blir en middag ett totalt misslyckande? Så illa gick det inte igår, men efterrätten snubblade nära den gränsen. Det var nära ett totalt misslyckande när jag lagade crème brûlée: de stelnade inte. Det totala misslyckande undveks dock genom att jag slängde in några formar i ugnen mycket längre och varmare än vad receptet sade, och de stelnade hjälpligt. Så vi fick något att äta till slut, och det var ganska gott trots allt.
Det är ett typiskt problem med instruktioner och recept. Det kan stå "ställ i vattenbad i 150 grader i 20 minuter" i ett recept (just det receptet jag gick efter igår). Vad betyder det? Att vattnet ska vara varmt innan man ställer ner formarna i det? Eller är syftet med vattenbadet att kyla själva formen, så att all värme kommer uppifrån? 150 grader, då måste det väl stå i ugnen? Jag ogillar recept och instruktioner där det bara står hur man ska göra, men inte varför. Det gör att man inte kan reparera ett misstag, eller hitta andra lösningar. På ett par handdukar vi köpte står det "Tvätta i full maskin". Varför det? Blir de noppiga annars? Är det dåligt för miljön? Börjar de lukta illa annars?
Det är ett typiskt problem med instruktioner och recept. Det kan stå "ställ i vattenbad i 150 grader i 20 minuter" i ett recept (just det receptet jag gick efter igår). Vad betyder det? Att vattnet ska vara varmt innan man ställer ner formarna i det? Eller är syftet med vattenbadet att kyla själva formen, så att all värme kommer uppifrån? 150 grader, då måste det väl stå i ugnen? Jag ogillar recept och instruktioner där det bara står hur man ska göra, men inte varför. Det gör att man inte kan reparera ett misstag, eller hitta andra lösningar. På ett par handdukar vi köpte står det "Tvätta i full maskin". Varför det? Blir de noppiga annars? Är det dåligt för miljön? Börjar de lukta illa annars?
Etiketter: instruktioner, mat, recept