2007-03-10
En barista ska kunna det italienska ordet "subito"
Det var vackert väder i förmiddags och jag bestämde mig för att ta en promenad med kameran. Riktningen blev slumpmässig och jag hamnade på Lilla Essingen. Mycket har hänt på den ön sedan jag flyttade hit. En hel mängd nya fina hus har byggt upp och man kan inte känna igen sig längre.
Nya hus på Lilla Essingen
I det andra huset från vänster på bilden, ett vitt hus, ligger ett litet café som heter Molto Espressobar. Skrev jag café? Förlåt, det är inget "café", det är en "espressobar". Det står så på en förklarande skylt på disken. Det betyder tydligen också att man måste komma och hämta sin kaffe eller sin smörgås vid bardisken när de ropar ut att den är klar.
Det var ett par i femtioårsåldern före mig i kön. När de beställde sade tjejen bakom disken att det skulle dröja 10 minuter, de hade så många saker i kö redan. Paret valde att gå. Hur skulle jag göra? 10 minuter var ju säkert något de bara högg till med, så lång tid kan det ju omöjligt ta att få en espresso tänkte jag. Så jag valde att beställa en enkel espresso.
-- Det är tio minuters väntetid ungefär, sade tjejen i kassan. Hoppas du har tålamod.
-- Jodå, svarade jag, om jag inte har tålamod så får jag väl lära mig.
Jag betalade 15 kronor och gick och satte mig vid fönstret. Det var ganska många som satt utomhus i solen, men jag var tunt klädd och valde att stanna inne. Fem minuter gick. Jag bläddrade i en gammal tidning som låg där, från oktober 2006. Tio minuter gick, fortfarande ingen enkel espresso. När jag läst ut det tråkiga prylmagasinet jag hittat så hade det gått tjugo minuter. Då gick jag och ställde mig vid espressobardisken för att kolla vad som hände.
-- Har ni glömt min enkla espresso? frågade jag.
-- Nä, den kommer snart!
Två minuter senare fick jag min enkla espresso. Fem sekunder senare hade jag druckit upp espresson och lämnade caféet, förlåt, espressobaren...
I Italien säger baristan "subito" när man beställer en espresso. Kanske ett ord att slå upp för personalen på Molto Espressobar? Om ni har ont om tid kan jag berätta att det betyder "genast".
Nya hus på Lilla Essingen
I det andra huset från vänster på bilden, ett vitt hus, ligger ett litet café som heter Molto Espressobar. Skrev jag café? Förlåt, det är inget "café", det är en "espressobar". Det står så på en förklarande skylt på disken. Det betyder tydligen också att man måste komma och hämta sin kaffe eller sin smörgås vid bardisken när de ropar ut att den är klar.
Det var ett par i femtioårsåldern före mig i kön. När de beställde sade tjejen bakom disken att det skulle dröja 10 minuter, de hade så många saker i kö redan. Paret valde att gå. Hur skulle jag göra? 10 minuter var ju säkert något de bara högg till med, så lång tid kan det ju omöjligt ta att få en espresso tänkte jag. Så jag valde att beställa en enkel espresso.
-- Det är tio minuters väntetid ungefär, sade tjejen i kassan. Hoppas du har tålamod.
-- Jodå, svarade jag, om jag inte har tålamod så får jag väl lära mig.
Jag betalade 15 kronor och gick och satte mig vid fönstret. Det var ganska många som satt utomhus i solen, men jag var tunt klädd och valde att stanna inne. Fem minuter gick. Jag bläddrade i en gammal tidning som låg där, från oktober 2006. Tio minuter gick, fortfarande ingen enkel espresso. När jag läst ut det tråkiga prylmagasinet jag hittat så hade det gått tjugo minuter. Då gick jag och ställde mig vid espressobardisken för att kolla vad som hände.
-- Har ni glömt min enkla espresso? frågade jag.
-- Nä, den kommer snart!
Två minuter senare fick jag min enkla espresso. Fem sekunder senare hade jag druckit upp espresson och lämnade caféet, förlåt, espressobaren...
I Italien säger baristan "subito" när man beställer en espresso. Kanske ett ord att slå upp för personalen på Molto Espressobar? Om ni har ont om tid kan jag berätta att det betyder "genast".
Etiketter: café, espresso, Lilla Essingen, stress, tålamod