2007-10-06
Matförbud: du skall icke...
Hur går det med kokboken jag lovade på nyårsafton? Jodå, det går framåt! Idag har jag suttit och sammanställt en del av de recept jag lagat under året. Alla finns inte med, men jag fick ändå ihop omkring 20 sidor (A5), inklusive lite bilder och tomma ytor. Jag planerar att ta en del ytterligare foton och att laga om några rätter, men sedan kanske jag kan hävda att jag har en första version klar. Riktigt färdig kommer den väl aldrig att bli, men den kommer att vara mig till stor hjälp i köket när jag drabbas av vad-ska-jag-kunna-hitta-på-nu-då-beslutsångest. Arbetsnamnet än så länge är Min lata gröna kokbok.
Många säger ju att kreativiteten frodas när man arbetar med tuffa begränsningar. I så fall är jag i en sällsynt kreativ matlagningsfas just nu. Som grund ligger så klart att jag bara lagar vegetarisk mat, men det är så grundläggande för mig att jag nästan inte ser det som en begränsning längre.
Nytt är att jag har en gravid tjej vid matbordet, och då tillkommer en del rekommendationer. Mest handlar det om olika fiskar och kötträtter som man ska undvika, så det är inte något problem, men det finns också en del att tänka på med sallader och ostar. Naturligtvis känns det extra viktigt att laga riktigt näringsrik mat så att hon får i sig allt hon behöver.
Med graviditeten kommer dock vissa nycker, som att viss mat absolut är utesluten trots att den kanske är OK att äta enligt Livsmedelsverket och enligt mina etiska normer som vegetarian. Avocado är till exempel något som vi undviker just nu på grund av olyckliga associationer med tiden då L mådde mycket sämre.
Den sista begränsande faktorn är att jag ska sälja min lägenhet och ha visning här om en vecka. Eftersom jag inte har någon kökfläkt är det lätt att matos dröjer sig kvar i lägenheten, och det vill jag undvika inför visningen. Alltså har jag belagt mig själv med ett stekningsförbud, samt ett popcornförbud. Till en början trodde jag att det skulle vara lätt att klara sig utan, men när man tänker efter lite mer så inser man att någon form av stekning ingår i nästan alla rätter. Om man till exempel vill laga potatissoppa så ska man ju fräsa lök och potatis en stund innan man häller på vatten.
Vi får se hur den här kreativiteten kommer till uttryck. Än så länge har jag lagat mycket mat i ugnen (varma smörgåsar, bakad potatis, pommes frites), och gjort potatismos. Halvkreativt, men inga stora poäng än så länge.
Många säger ju att kreativiteten frodas när man arbetar med tuffa begränsningar. I så fall är jag i en sällsynt kreativ matlagningsfas just nu. Som grund ligger så klart att jag bara lagar vegetarisk mat, men det är så grundläggande för mig att jag nästan inte ser det som en begränsning längre.
Nytt är att jag har en gravid tjej vid matbordet, och då tillkommer en del rekommendationer. Mest handlar det om olika fiskar och kötträtter som man ska undvika, så det är inte något problem, men det finns också en del att tänka på med sallader och ostar. Naturligtvis känns det extra viktigt att laga riktigt näringsrik mat så att hon får i sig allt hon behöver.
Med graviditeten kommer dock vissa nycker, som att viss mat absolut är utesluten trots att den kanske är OK att äta enligt Livsmedelsverket och enligt mina etiska normer som vegetarian. Avocado är till exempel något som vi undviker just nu på grund av olyckliga associationer med tiden då L mådde mycket sämre.
Den sista begränsande faktorn är att jag ska sälja min lägenhet och ha visning här om en vecka. Eftersom jag inte har någon kökfläkt är det lätt att matos dröjer sig kvar i lägenheten, och det vill jag undvika inför visningen. Alltså har jag belagt mig själv med ett stekningsförbud, samt ett popcornförbud. Till en början trodde jag att det skulle vara lätt att klara sig utan, men när man tänker efter lite mer så inser man att någon form av stekning ingår i nästan alla rätter. Om man till exempel vill laga potatissoppa så ska man ju fräsa lök och potatis en stund innan man häller på vatten.
Vi får se hur den här kreativiteten kommer till uttryck. Än så länge har jag lagat mycket mat i ugnen (varma smörgåsar, bakad potatis, pommes frites), och gjort potatismos. Halvkreativt, men inga stora poäng än så länge.
Etiketter: gravid, mat, recept, stekning, vegetarian, visning