2007-03-30
Blir sugen på att stiga upp riktigt tidigt på lördag
Det var en vacker morgon. Trots att vi precis bytt till sommartid var det redan ljust ute. Jag valde musik med omsorg när jag gick över Västerbron: det fick inte vara något larmigt, så jag valde bort The Horrors mot en stråkkvartett av Alban Berg. Det funkade inte så bra, biltrafiken var redan alltför intensiv och stråkarnas fina detaljer försvann i trafikbruset. Jag bytte till Bachs Goldbergvariationer, och det fungerade bättre.
När jag kommit så långt över Västerbron att jag passerat Långholmen tittade jag ut över Riddarfjärden in mot Gamla Stan. Till min förvåning brast jag ut i ett spontat utrop:
-- Nej! Det är inte sant!
Solen höll precis på att gå upp. Den var ett varmt rött klot som befann sig precis mitt i Gamla Stan. Det såg ut som om Globen hade flyttats till Stortorget. Färgerna på himlen var fantastisk: från blå via gult till rosa vid horisonten. Staden utgjorde en perfekt siluett med alla kyrktorn och husfasader. Och mitt ibland allt detta: den röda solen.
Men värst av allt: jag hade inte kameran med mig! Jag brukar ju alltid springa omkring med min kamera. Men inte just idag, när jag fick en sådan vacker syn framför mig. Därför var jag inte överraskad när jag senare såg en fotograf stå på Västerbron med sin kamera monterad på ett stativ. Där kunde han ta bild efter bild, och jag fick inte en endaste.
När jag gått en bit längre var låg solen inte längre mitt i Gamla Stan, utan den var bakom Stadshusets torn. Lustigt nog hade tornet nästan perfekt bredd för att lyckas dölja solen bakom sig: man såg endast två mycket svaga ljusglimtar på varje sida. Här gjorde jag en annan intressant observation: hur fort solen rörde sig. Normalt kan man ju inte titta rakt in i solen, den är för stark. Men så här dags på morgonen gick det bra. När jag försökte täcka solen perfekt bakom Stadshusets torn blev det uppenbart att det som var en perfekt täckning i ena sekunden inte var det i nästa. Solen rörde sig stadigt mot söder. Jag var tvungen att gå lite långsamt framåt för att hålla jämna steg med solen, kanske 20 centimeter i sekunden. (Men information om hur långt det var till Stadshuset skulle det säkert gå att räkna ut exakt hur fort).
Nä, det var en enastående upplevelse som jag tyvärr bara kan berätta om med ord. Imorgon lördag borde jag stiga upp kl. 6.00 och stå beredd på Västerbron ifall samma vy erbjuds då. Fast då med kameran med mig.
Etiketter: foto, solen, Stadshuset, Stockholm, Västerbron
2007-03-28
Ful ryggsäck bättre än bolagspåse?
Men vem är jag att klaga? Själv går jag oftare och oftare med en påse från systembolaget. Hur snyggt är det? Vad tror de att jag har i påsen egentligen? Är det någon som förstår att det är en matlåda och inte ett helrör vodka?
2007-03-27
Foppa i Milano
Ändå blev jag förvånad när jag i Milano stötte på ett torg uppkallat efter en av Sveriges internationella kändisar:
Det kanske är svårt att se, så jag bidrar med en förstoring också:
Foppas torg! Vem hade kunnat ana att de var intresserade av ishockey i Milano?
Men innan ni som beundrar Foppa (Peter Forsberg tror jag är hans egentliga namn) bokar en resa till Italien för att vallfärda till detta torg vill jag påtala en annan omständighet. I Milano finns också ett utmärkt konstmuseum vid namn Pinacoteca di Brera. Dit kan man gå om man vill se fina gamla tavlor, och bland alla deras verk finns bland annat Madonna col bambino, målad av Vincenzo Foppa.
Torget är alltså antagligen döpt efter någon annan Foppa! Men det var en fin tanke. Ta nu en titt på Pinacoteca di Breras fina virtuella rundvandring bland salarna. Målningarna är dock större i verkligheten...
I pelargången vid Pinacoteca di Brera stötte jag på de här två figurerna. Det är nämligen inte bara ett museum utan också en konstskola där föreläsningar pågår för fullt. När jag var där på sent på fredagseftermiddagen tycktes dock studenterna mer intresserade av att lära sig jonglera på gården.
PS. Tack till Christer som lärde mig förstå hur stor ishockey-Foppa är (var?).
Etiketter: ishockey, Italien, konst, Milano, museum, skelett, sport, studenter
2007-03-26
Fler bilder från Champoluc
Vissa av husen smälte väl in i landskapet.
Det var isigt i backen så det var svårt att hitta något ställe där man kunde få snön att yra lite. Dåligt före för snowboard med andra ord. Tur att jag åkte skidor.
Sofia, Jacob och Lovisa.
Här står jag beredd med kameraväskan på ryggen.
"Pist för skidexperter" -- trots att jag kan italienska hindrade det inte mig från att åka ned för denna pisten.
Lovisa i backen en av de få soliga dagarna.
Det var gott med lite mat mellan åken. Pasta bianco (pasta, olivolja och parmesan) är alltid en favorit, och Minestrone di verdure (till vänster på brickan) var överraskande lik skolbespisningens version.
Vy från hotelrummet, när vi lämnade det kl. 06.10 på lördagmorgonen.
Etiketter: alperna, foto, Italien, mat, skidåkning, sport
2007-03-25
På platt mark, inga brutna ben
Först hade jag två dagar i Milano. Där hade våren definitivt kommit, det var nästan som svensk sommar. Shoppingen är förstås finfin och hade jag bara haft mer tid hade jag handlat mer kläder. Nu passade jag på att ta det lite lugnt också, att sitta kvar på lunchrestaurangen och läsa i min bok. Sedan bestämde jag mig för att se ut som gubbarna i Milano när jag blir gammal -- de är så grymt välklädda!
På lördagen kom det stora resesällskapet, som jag mötte vid centralstationen. Därifrån fortsatte vi med tåg till Chivasso, ett annat tåg till Verres och sedan buss till Champoluc. Vi tog in på Hotel Castor och min nervositet steg lite när jag såg hur branta bergen var. Efter middagen anlände L:s mamma och pappa -- det var första gången jag träffade hennes pappa.
Söndagen var första skiddagen och jag hyrde nybörjarskidor i en butik vid liften. Kläder och hjälm hade jag fått låna. Liftkortet för sex dagar var inte så billig (180 euro), men det var tydligen bekvämare med liftkort än utan så jag slog till. När vi kom upp för den första liften tog jag två snabba åk i barnbacken, men det var inga problem så vi åkte fler liftar upp i backen. Jag tyckte det gick ganska bra, jag hade väl fått riktigt bra nybörjarskidor antar jag. Visst, jag var långsammast av alla, men något annat var väl inte att vänta?
Första dagen var varm, snön smälte längst ned i backarna och man kunde klä av sig och sola vid restaurangerna. Andra dagen var betydligt kallare: alla kläderna behövdes, backarna var ren is längst ned. Kylan höll sedan i sig och årets kallaste dag i området inföll senare under veckan (-24 grader på en bergstopp, i dalarna var det runt -12 grader).
Den tredje dagen åkte jag min första svarta pist. Dock ska man komma ihåg att de svarta pistarna i Champoluc lär vara mindre brata än många andra svarta pister. De var inte heller så långa.
När den fjärde skiddagen började hade jag fortfarande inte trillat någon gång, men det blev det snabbt ändring på: efter ca 50 meter i den första pisten fick jag ett felskär (eller något) och föll. Men det var ett ganska stillsamt fall, skidorna löstes inte ut och jag slog mig inte. Skönt! Det kändes som om något lossnade i och med det.
De två sista dagarna åkte jag med min nya fotoryggsäck. Det ändrade min balans lite, men det gick utmärkt att åka med den -- både i pisterna och i lifterna (Lowepro Slingshot 200 AW). Vädret var tyvärr inte perfekt för fotografering: himlen ska vara blå och det ska vara lös snö i pisterna, så mycket hann jag lära mig.
Förutom skidåkningen så umgick vi förstås en hel del. På hotellet hade vi halvpension, så vi åt middag tillsammans i matsalen i kvällen. Först fick vi en förrätt, sedan en första rätt (primo piatto) och därefter -- surprise! -- en andra rätt (secondo piatto). Förutom detta kunde vi förse oss av en fin salladsbuffé (där pinjenötterna var väldigt populära), en dessertbuffe (med tårtor, tiramisú och dylikt) och en ostbuffé. Låt mig bara säga det uppenbara: vi gick inte hungriga...
Det blev en hel del fotografier tagna under resan, men jag är inte färdig med behandlingen av dem än. Kanske kommer det att dyka upp fler foton här senare.
Etiketter: alperna, benbrott, buffé, Italien, mat, skidor
2007-03-14
En bloggare mindre?
Etiketter: blogg, Italien, sport
2007-03-13
En smålänning åker tunnelbana
Men vad händer? Jag glömmer så klart de förköpta biljetterna hemma när vi är ute och promenerar och får köpa en enkel biljett (40 kronor) för att resa hem från Enskede när det blivit kallt. Idag när jag skulle resa till jobbet så konstaterade jag att mina förköpsbiljetter låg i den andra väskan, så jag fick köpa två nya förköpsbiljetter (20 kronor, om man köper dem i kiosken).
Och på vägen hem upptäcker jag att jag tappat en av de två biljetterna... Så det blev till att tjuvåka idag, där gick gränsen.
Etiketter: ekonomi, kriminalitet, SL-kort
2007-03-12
Het böngryta
Het böngryta med paprika och lök
Det här är en enkel böngryta jag börjat experimentera med, i syfta att lära mig använda mer bönor.
1 gul lök
2 paprikor, en grön och en röd
1 grön chili
1 burk kokta kidneybönor
1 burk konserverade tomater
salt, peppar
4 msk matolja
Hacka chilin fint och löken grovt. Stek i matoljan i en gryta tills löken blivit genomskinlig. Skär paprikan i centimeterstora bitar och låt dessa fräsa tillsammans med det andra i några minuter, tills det mjuknat en del.
Öppna en konserv med t.ex. plommontomater. Häll innehållet i grytan. Fyll konserven till hälften med vatten och häll på det också. Öppna en konserv med kidneybönor och skölj dem under rinnande vatten. Häll dem i grytan.
Krydda med salt och peppar och låt koka i några minuter. Rör om i grytan så att eventuella hela tomater delas i mindre bitar. Komplettera kryddningen med t.ex. lite spiskummin eller andra kryddor. Servera med lite bröd.
2007-03-10
En barista ska kunna det italienska ordet "subito"
Nya hus på Lilla Essingen
I det andra huset från vänster på bilden, ett vitt hus, ligger ett litet café som heter Molto Espressobar. Skrev jag café? Förlåt, det är inget "café", det är en "espressobar". Det står så på en förklarande skylt på disken. Det betyder tydligen också att man måste komma och hämta sin kaffe eller sin smörgås vid bardisken när de ropar ut att den är klar.
Det var ett par i femtioårsåldern före mig i kön. När de beställde sade tjejen bakom disken att det skulle dröja 10 minuter, de hade så många saker i kö redan. Paret valde att gå. Hur skulle jag göra? 10 minuter var ju säkert något de bara högg till med, så lång tid kan det ju omöjligt ta att få en espresso tänkte jag. Så jag valde att beställa en enkel espresso.
-- Det är tio minuters väntetid ungefär, sade tjejen i kassan. Hoppas du har tålamod.
-- Jodå, svarade jag, om jag inte har tålamod så får jag väl lära mig.
Jag betalade 15 kronor och gick och satte mig vid fönstret. Det var ganska många som satt utomhus i solen, men jag var tunt klädd och valde att stanna inne. Fem minuter gick. Jag bläddrade i en gammal tidning som låg där, från oktober 2006. Tio minuter gick, fortfarande ingen enkel espresso. När jag läst ut det tråkiga prylmagasinet jag hittat så hade det gått tjugo minuter. Då gick jag och ställde mig vid espressobardisken för att kolla vad som hände.
-- Har ni glömt min enkla espresso? frågade jag.
-- Nä, den kommer snart!
Två minuter senare fick jag min enkla espresso. Fem sekunder senare hade jag druckit upp espresson och lämnade caféet, förlåt, espressobaren...
I Italien säger baristan "subito" när man beställer en espresso. Kanske ett ord att slå upp för personalen på Molto Espressobar? Om ni har ont om tid kan jag berätta att det betyder "genast".
Etiketter: café, espresso, Lilla Essingen, stress, tålamod
2007-03-09
Andra livet
Här står folk och dansar. Jag tror de tjänar pengar på det. Är det bara jag som inte begriper någonting?
Etiketter: dans, knäppt, second life
2007-03-08
Ta med dator, eller köpa minneskort?
Ett alternativ är att köpa fler minneskort. Det skulle onekligen bli mindre att bära på, och minneskort är ju alltid bra att ha. Till min häpnad märker jag att priset på minneskort har fallit dramatiskt. Den 14 december köpte jag ett 4 Gb-kort för 1329 kr. Nu kostar samma kort -- 520 kronor! Det är en plötslig förändring. Normalt sätt sjunker priset ganska stadigt, men inte så fort. Något måste ha hänt.
Det enda problemet är att minneskorten inte går att få tag på. Kunderna tycks ha märkt att det blivit billigare och sprungit till butikerna för att handla. Och jag har missat tåget. Men det tycks finnas några få kort kvar i några udda butiker i Stockholm, för omkring 650 kronor, så jag får väl skynda mig dit.
Eller om jag bestämmer mig för att ta med mig datorn trots allt...
Etiketter: dator, foto, minneskort, prisfall, resa, semester
2007-03-07
Roma i kvartsfinal!
Nu är Roma i kvartsfinal. Totti hoppas att de möter Milan -- men först måste Milan gå vidare (de spelar ikväll) och sedan avgörs vilka de möter med hjälp av lottning på fredag.
Etiketter: fotboll, Roma, sport, webben
2007-03-05
Tekniska detaljer som bara intresserar fotoentusiaster
Varför är jag intresserad av att byta? Här är tre skäl:
1. Adobe har tagit fram den öppna standarden DNG (Digital Negative), som känns säkrare att använda på lång sikt jämfört med att spara bilderna i speciella format som är unikt för just den kameran, och som inte är öppet. Med Adobe Photoshop Lightroom tror jag det blir lättare att använda DNG.
2. Som det är nu använder jag många olika program för att hantera mina foton. Först importerar jag dem till en mapp jag skapar själv, sedan använder jag IMatch för att organisera fotografierna med hjälp av kategorier/etiketter (labels, keywords). Men IMatch finns inte till Mac...
3. För efterbehandling av fotona använder jag Canon Digital Photo Professional. Det är okej, men det känns som om det saknas en del kontroll. Lightroom har mer och bättre möjligheter för mig att kontrollera hur fotot blir till slut.
Problemet nu är jag måste kunna få med mig all information jag skapat i IMatch in i Lightroom, och jag måste vara säker på att jag gillar hur Lightroom hanterar stora mängder data (långt mer än 100 Gb med bilder till exempel).
Så om ni undrar om jag fortfarande ligger i idé så är svaret nej: jag experimenterar hemma!
Etiketter: experiment, foto, program
100 promenadminuter förlorade varje vecka
Sedan jag började jobba i en förort till Kista har mina promenader automatiskt minskat med 100 minuter per vecka. Det är ganska mycket det. Inte har jag minskat mitt bullätande på Vurma med motsvarande 100 promenadminuter! För att motverka den negativa trenden gick jag igår till Nytorget och tillbaka (2*50 minuter) och idag fram och tillbaka till frisören (2*40 minuter). Men jag kan ju inte gå och klippa mig varje vecka...
Etiketter: bullar, frisörer, hår, Kista, massage, motion, promenader
2007-03-04
Jag kvittrar över våren
Slussen
Jag ska försöka komma ihåg att visa fler fotografier här också. Varför inte ett till från samma promenad?
Man vid Flyt
Se mig i månen efter en blogg från Bryssel?
Tyvärr blev det inga särskilt bra fotografier av månen igår. Men jag lärde mig iallafall att det är en enorm skillnad mellan fullmånen och månen skymd av jorden. När man fotograferar fullmånen under vanliga förhållanden fungerar det bra att ha slutartider på omkring 1/300 sekund. Nu var jag tvungen att ha omkring eller över en sekunds slutartid! När månförmörkelsen upphörde hade det tyvärr hunnit bli lite molnigt, så det gör bilderna lite suddiga och brusiga. Det här var nog den bästa bilden:
Etiketter: blogg, Bryssel, foto, månen
Rädda P1
Min poäng här är att jag fortfarande tycker att Gudstjänsten är ett program som passar i P1. Det är ett dåligt program som de borde ta bort, men det är ändå ett P1-program. Det är talat, det tar ämnet på allvar, det är seriöst: P1.
Min åsikt är att de program som bör sändas i P1 ska uppfylla två krav: de ska vara P1-mässiga, d.v.s. passa in i P1-profilen som jag beskrev kort ovan, och de ska vara bra. Gudstjänsten passar in i P1-profilen, och vissa tycker kanske till och med det är bra. Det är bara min personliga åsikt att Gudstjänsten inte passar in där. Jag är inte intresserad. Men jag är inte intresserad av alla program i P1 och kan omöjligt begära det heller.
De program som det talas och skrivs mest om just nu när P1 debatteras är Stil, Jonas val och Lantz i P1. Av dessa är endast Stil P1-mässig: det är talat och seriöst. De andra två är helt andra slags program. För det första är de knutna till en viss person (Jonas Leksell respektive Annika Lantz). Vad händer när någon av dem blir sjuk eller slutar? Någon annan tar över, men programmets själ sitter i personen, inte i ämnet/tilltalet. Vad värre är: de tar inte sitt ämne seriöst.
På ZTV sändes för 100 år sedan (nåja, 10 år sedan) ett program som hette Knesset. Där förekom Jonas Lyksell som en person i panelen i säsong 3, det var första gången jag såg honom. Knesset är ett intressant exempel. I ZTV kändes programmet som väldigt seriöst: mitt bland alla musikvideos satt en grupp människor ner och talade om olika saker, om allt möjligt. Tonen var både allvarlig och skämtsam. Programmet Jonas val, som jag bara hört en gång än så länge, är ett program i lite samma stil. Men när miljön flyttats till P1 känns tilltalet inte längre seriöst utan enbart flamsigt. Jag är övertygad om att det är programmen runt omkring som gör skillnaden.
Problemet med P1 är att det här inte är första steget man tagit bort från P1:s profil. Några andra program redan tidigare flyttats från P3 till P1, men de hör inte heller hemma i P1. Dessa program är Spanarna (nog så seriöst när det sändes i P3, men bara löjligt i P1) och På minuten (kul visserligen, men alla kul program kan inte flytta till P1).
Nu hoppas jag att debatten har lyckats få ledningen på Sveriges Radio att inse att P1:s själ inte tål att man sänder program i P1 som inte är P1-mässiga -- även om programmen är både bra och roliga!
Etiketter: fakta, P1, program, radio, Sveriges Radio, åsikt
2007-03-03
Lagar dålig mat, bortskämd efter fredagens middag
Stekt selleri, morötter, chili och lök, serveras med ris
Koka basmatiris, 1-1,5 dl ris räcker till en portion. Använd dubbelt så mycket vatten.
Skala och hacka en gul lök grovt. Skala och skiva två mellanstora morötter. Hacka chilin i små bitar. Skölj och rengör 3-4 stjälkar bladselleri, hacka sedan i små bitar.
Värm upp t.ex. rapsolja i en stekpanna och stek löken och chilin. Lägg på morötterna efter en stund. När morötterna börjar bli lite mjukare läggs sellerin också på. Om det finns ett lock till stekpannan bör det användas nu, så stannar fukten kvar. Grönsakerna är klara när morötterna är mjuka och sellerin är genomstekt.
Nä, då var det bättre mat igår! J och R hade bjudit hem mig och L på middag, tillsammans med P, E och H. De hade lagat fantastiskt god mat från Medelhavet: vindolmar, tortillas, linssallader, tabouleh, ugnsbakad aubergine, bröd, baba ganoush med mera, med mera... Och bedriften blev inte mindre när man tänker på att all mat var vegetarisk och glutenfri!
J överraskade också med att visa en film som påminde mycket om Fredrik Wretmans videokonst. Jämför t.ex. J:s sparktur i dubbel upplaga över isen utanför Frösön med Fredrik Wretmans färder över andra vatten! Tyvärr finns inte sparktursvideon på nätet, men ett foto från isen kan man iallafall se här.
Etiketter: Fredrik Wretman, konst, mat, Medelhavet, recept
2007-03-02
Pengar i sjön, men fingrarna är iallafall torra
Ett annat irritationsmoment är att jag har väldigt torra händer just nu. De är så torra att det inte fungerar med styrplattan på min dator! Fingrarna måste ha lite fukt i sig för att kunna leda elektricitet men min torra hud är tydligen alltför torr. (Slutar Microsoft Word att funka om man har torr humor?)
Etiketter: ekonomi, flygbolag, hudkräm, Italien
2007-03-01
Fler böcker
The Nature of Photographs av Stephen Shore
Cucina Siciliana av Clarissa Hyman
Hej lättja av Corinne Maier
Det var riktigt roligt att gå och handla bland de vanliga hyllorna på årets bokrea, mycket bättre än att gå bland reaböckerna. Jag önskar bara att jag hade hunnit tänka igenom lite bättre i förväg vad jag faktiskt ville ha...
Etiketter: foto, litteratur, mat